Gratulerer! Det å oppleve en graviditet er en unik opplevelse, og du opplever at kroppen er i endring. Kanskje kjenner du på smerter du ikke helt finner forklaringen på i ryggen, bekkenet eller begge deler? Det kan være bekkenleddsmerter.
Bekkenleddsmerter kan alle gravide få, men de aller fleste blir bra i løpet av barseltiden. Utfordringene oppstår når smertene blir så store at de hindrer deg i daglige aktiviteter.
Her kan du lese mer om hva bekkenleddsmerter er.
Hva kan du gjøre nå?
Hvile
Enkle grep kan gjøre din hverdag bedre. Det å veksle mellom aktivitet og hvile, kan avlaste og lette smertene. Du kan ikke hvile deg frisk, men du kan ha glede av god hvile for bedre å tåle aktivitet.
Bli kjent med bekkenet ditt
Legg merke til hvordan du beveger deg. Husk at du skal ikke fremprovosere smerter. Noen ganger kan det være lurt å gjøre mindre.
Avspenning hjelper kroppen til å stresse ned, og til å fjerne spenninger i musklene. Har du prøv det?
Smerter når du går, står eller sitter kan forekomme. For noen kan trapper være en utfordring. Kanskje må du gå istedenfor å jogge. Det viktige er at du tilpasser din aktivitet, slik at du gjør det som er best for deg.
For å finne gode hvilestillinger, kan du kan bygge opp med puter og dyner for å avlaste kroppen når du ligger.
Du kan også lese mer om hjelpemidler som kan være nyttig for deg på siden om hjelpemidler.
Kan du få helsehjelp?
Noen kan oppleve god effekt av behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor med kvinnehelsekompetanse. Din fastlege og jordmor på helsestasjonen kan bidra til å tilrettelegge og råd for dine behov under graviditeten.
Tør du be om hjelp?
Det er viktig at du å øve på å ta imot hjelp.
Du kan oppdage at aktiviteter som for eksempel støvsuging eller turer til kjøpesenteret kan utløse smerter i bekkenet. Så kanskje din partner kan avlaste deg med dette?
Trenger du noen å snakke med?
Ring oss gjerne, LKB har en tjeneste du kan kontakte.
Der treffer du kvinner som selv har opplevd bekkenleddsmerter. Du kan lese om hvordan vi kan hjelpe deg her.
Tenker du på fødselen?
Ta kontakt med fødeavdelingen i god tid for tilrettelegging av fødselen og tiden på barselavdelingen. Benytt månedene før fødselen til å finne stillinger du kan hvile i. Prøv også stillinger du kan tenke deg å føde i, så er du fortrolig med dem til fødselen.
Du trenger ikke stå i dette alene, vi står sammen med deg❤️
LKB podkast “Knute i kroppen”
Her er noen spesielt utvalgte episoder til deg som er gravid fra vår podkast “Knute i kroppen”. Vi tenker at du kan ha stor nytte av dem, men også av alle de andre episodene. I de gode samtalene kan du få mange gode tips og anerkjennelse for det du står i. All denne kunnskapen som deles kan være nyttig for deg for å takle det du står i best mulig. Når det gjelder det å oppleve bekkenleddsmerter er det mye de samme rådene og kunnskapen som er viktig, litt uavhengig av om du har smertene når du er gravid eller om det vedvarer etterpå. Husk at de aller, aller fleste blir bra. Kunnskap, egenomsorg og tålmodighet er stikkord for å ha det best mulig, LKB er her sammen med deg.
- Hvordan er det å føde med bekkenleddsmerter – jordmødrene svarer
- Graviditet – bekken og bekkenleddsmerter – spørsmål og svar
- Britt Stuge – Avliver myten om at bekkenet er løst og avlyser turen til kjøpesenteret.
- Audun Stubhaug – hvorfor kan ikke all smerte sees på røntgenbilde?
- Bekkenleddsmerter synes ikke på røntgenbilder – tips, spørsmål og svar om bekkenleddsmerter.