Har du født og opplever at bekkenleddsmertene er der ennå?
Du har båret frem et barn, for en fantastisk jobb!
For de fleste går bekkenleddsmerter over i løpet av barseltiden, men tiden det tar kan variere. Kroppen trenger å normalisere seg etter en fødsel.
Så ikke gi opp håpet. Se heller på hvordan du best kan avhjelpe din situasjon.
Hva kan du gjøre nå?
Hvile
Å veksle mellom aktivitet og hvile demper smertene. Finn hvilestillinger som passer for deg. Du kan ikke ligge deg frisk, men du kan ha glede av god hvile, for bedre å tåle aktivitet.
Kroppen er skapt for bevegelse
Det er viktig for kroppen og bekkenleddene å være i bevegelse. Treningen og aktivitetene du gjør bør være tilpasset deg og ditt funksjonsnivå. Det å være aktiv i oppvarmet basseng kan være en fin treningsform og gir samtidig mulighet for avslapning. Vannets oppdrift kan bidra til at du kan bevege deg friere enn på land. Rolig yoga tilrettelagt for deg, er også en aktivitet som mange med bekkenleddsmerter opplever som en fin treningsform.
Tenk gjerne litt på å bevege deg mest mulig naturlig og bruk kroppen hensiktsmessig.
Du kan se informasjonsfilmer om bekkenleddsmerter her.
Avspenning
Å leve med smerter og begrensninger kan være en stor stressfaktor for kroppen. Det kan føre til anspente, stramme og smertefulle muskler. Spenninger kan forsterke smerter eller skape nye. En kan gå med spenninger uten at en er klar over det, både når en er i aktivitet og når en sover.
Kan du få helsehjelp?
Du øker sjansene dine for å bli fortere bedre om du får individuelt tilpasset behandling og veiledning, ut ifra dine forutsetninger.
Har du hatt veiledning av fysioterapeut med kompetanse innenfor bekkenleddsmerter? En behandler med denne kompetansen vil ta en skikkelig undersøkelse av bekkenet ditt. Gjerne vaginalt, fordi det er fint å få innsikt i om hvordan det står til med muskulaturen i bekkenbunnen.
Sammen kan dere fastslå hvilke treningsøvelser som kan være hensiktsmessig for deg å gjøre. Det er ikke alltid like enkelt å få tak på all muskulatur i bekkenet uten god veiledning.
Tør du be om hjelp?
Bekkenleddsmerter kan ramme hardt. Du kan oppleve at du ikke klarer de daglige oppgavene som mammalivet medfører. Men husk at du er like verdifull allikevel. Her kan det være smart å øve på å be om hjelp!
Du kan snakke med jordmor på helsestasjon, din fastlege eller oppsøke fysioterapeut eller kiropraktor for å få hjelp. Home start er en organisasjon du kan kontakte.
Visste du at far kan ta deler av permisjonstiden, så du ikke trenger å stå i det alene?
Trenger du tips og ideer om hvordan du kan tilrettelegge i hverdagen din, kan du lese mer om det her.
Blir jeg bra igjen?
De aller fleste med bekkenleddsmerter vil, med eller uten, behandling bli bra igjen.
Noen får tilbakefall, og noen få opplever at smertene kan komme og gå over tid. Dette er i seg selv ikke farlig eller unormalt. Kunsten er å redusere plagene ved å ta hensyn til kroppens signaler. Beveg deg innenfor smertegrensen. Samtidig skal du ikke være redd for å bevege deg, fordi bekkenleddet er solid og robust.
Forsøk å være optimistisk og tenk at bekkenleddsmerter ikke er farlig. Behold håpet!
LKB podkast “Knute i kroppen”
Her er noen spesielt utvalgte episoder til deg som har født fra vår podkast “Knute i kroppen”. Vi tenker at du kan ha stor nytte av dem, men også av alle de andre episodene. I de gode samtalene kan du få mange gode tips og anerkjennelse for det du står i. All denne kunnskapen som deles kan være nyttig for deg, for å takle det du står i best mulig. Når det gjelder det å oppleve bekkenleddsmerter er det mye de samme rådene og kunnskapen som er viktig, litt uavhengig av om du har smertene når du er gravid eller om det vedvarer etterpå. Husk at de aller, aller fleste blir bra. Kunnskap, egenomsorg og tålmodighet er stikkord for å ha det best mulig, LKB er her sammen med deg.
- Mammarollen med bekkenleddsmerter er ensom.
- Britt Stuge – Avliver myten om at bekkenet er løst og avlyser turen til kjøpesenteret.
- Er jeg god nok som mamma?
- Audun Stubhaug – hvorfor kan ikke all smerte sees på røntgenbilde?
- Er hjelpemidler til glede eller skam?
- Når du må finne en annen måte å være mamma på.