Her finnere dere flere korte informasjonsfilmer med kunnskapsbasert informasjon til deg som opplever bekkenleddsmerter. De er også aktuelle for helsepersonell og pårørende.
Filmene gir veiledning i å bruke kroppen på en måte som reduserer smertenivå og som forebygger langvarige smerter. Filmene viser hverdagsaktiviteter og deler nyttig kunnskap som gir deg økt forståelse for kroppens funksjon og stimulerer til egenomsorg.
Filmene er like riktige og nyttige for deg uavhengig av om du er gravid i dag, nylig har født eller har levd med bekkenleddsmerter i flere år. Instruksjonene om hensiktsmessig bruk av kroppen gjelder for alle.
Å bruke rådene filmene gir, legger grunnlag for økt fysisk aktivitet. Små justeringer i hvordan vi bruker kroppen kan gi store utslag på smerter og funksjonsevne, noe som kan gjøre det mulig å delta mer aktivt i familieliv, arbeidsliv og annet sosialt liv.
Filmene er basert på klinisk erfaring og forskningsbasert kunnskap og skal kunne brukes av både helsepersonell og pasientene selv. Prosjektet er utført i samarbeid med Norsk Fysioterapiforbund faggruppen for kvinnehelse.
Det er fysioterapeut, PhD og forsker ved Oslo universitetssykehus Britt Stuge som har det faglige ansvaret og er instruktør i filmene. Hun gir kunnskapsbaserte råd og mestringsstrategier og ugyldiggjøring av råd som ikke hjelper, eller som kan bidra til forverring.
Vi anbefaler å begynne med å se filmen “Bekkenleddsmerter forklart av FORMI” den legger grunnlag for å forstå bakgrunnen for instruksjonene som gis i de andre filmene. Ta gjerne for deg en og en film og jobb med dem over tid, med tålmodighet vil du kunne skape endringer. Husk små endringer skaper større endringer.
Les mer om filmene nederst på siden.
Lykke til!
Filmen forteller deg litt om LKBs arbeid.
Filmen vil gi deg innblikk i hvordan bekkenleddsmerter forløper seg for fødekvinnen.
Tipsene i filmen er aktuelle og nyttige både før og etter fødsel.
Filmen er laget av Forsknings- og og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) ved Oslo Universitetsykehus (OUS) i samarbeid med Landsforeningen kvinnelig bekkenleddhelse (LKB), forskere fra ortopedisk klinikk OUS og Folkehelseinstituttet.
Filmen vises eksempler på hvordan en kan gå avspent, bruk av foten og tilpassing av skrittlengden for å unngå å provosere smertene.
Filmen viser hvordan du kan sitte, variere sittestilling, sitte bredt, halv skredderstilling og motsatt vei på stol. Og sette deg og reise deg fra stolen for å sitte med minst mulig smerter.
Filmen viser hvordan stå og forflytte tyngdepunkt for å redusere smerte.
Filmen viser gode hvilestillinger, hvordan hvile best mulig og finne gode hvilestillinger med hjelp av puter i sideleie og ryggleie.
Filmen viser hva du skal være oppmerksom på og hvordan du kan trene best mulig med bekkenleddsmerter for å redusere smerter og unngå forverring.
Pasienter med bekkenleddsmerter blir anbefalt å få veiledning i å bruke kroppen hensiktsmessig og at øvelser for bevisstgjøring av bekkenet er viktigste trening. Dette kan vi lese på Helsenorge.no og flere andre gode kilder. Hva dette betyr er ikke like åpenbart og ikke alle har tilgang til behandler med denne kompetansen der de bor. Både pasienter og behandlere etterspør informasjon rundt dette. Derfor har LKB gjennom finansiering hos Stiftelsen Dam, Helse laget en serie filmer med demonstrasjon av ulike bevegelsesmønstre for å forebygge og redusere smertenivået hos de som rammes av bekkenleddsmerter.
Manus og innhold i instruksjonsfilmene er utarbeidet av brukermedvirkere i LKB sammen med Britt Stuge. Dette er med på å sikre at riktig og god informasjon blir formidlet på en lettfattelig måte.
Innholdet i filmene er presentert på en måte som gjør at flest mulig pasienter kan nyttiggjøre seg budskapet og at filmene handler om tema som er viktig for pasientene. Britt Stuge har hatt det faglige ansvaret for å sikre at innholdet er kvalitetssikret og kunnskapsbasert.
Instruksjonsfilmene er produsert av «Både Og»
Her kan du få mer kunnskap om bekkenleddsmerter:
- Hør Britt Stuge snakke om bekkenleddsmerter i vår podkast Knute i kroppen, Britt Stuge – Avliver myten om at bekkenet er løst og avlyser turen til kjøpesenteret.
- Hva er bekkenleddsmerter?
- Informasjon om bekkenleddsmerter
- Praktiske tips
- Avspenning
- Behandlingsformer ved bekkenleddsmerter
- Tilrettelegging for deg som opplever bekkenleddsmerter